Vauhtia ostamassa


Silmäilin uusinta pyöräily + triathlon lehteä, jossa oli juttu ”Vauhtia ostamassa, mitä saa tuhannella eurolla”. No tietenkään tässä lajissa ei tonnilla vielä paljoa saa, ja pitäisi tietenkin olla se tonni ”ylimääräistä”.

Uinnissa tekniikan lisäksi märkäpuku tuo vauhtia. Samalla se lämmittää ja kelluttaa. Nopeat uimarit hyötyvät noin 1 km/tunnissa ja huonommat uimarit jopa 2-3 km/tunnissa. Ehdoton hankinta!

Rahakaivoista syvin on pyöräily. Jos kukkaro ei kestä hienon ja nopean triathlon pyörän hankintaa, voi maantiepyörää fiksailla aerodynaamisilla kiekoilla (mitkä eivät ole halvat nekään). Aerotanko on hankinnoista ehkä aikaparannuksen kannalta merkittävin. Pitkällä matkalla luvataan jo huomattavaa aikasäästöä. Ja tietenkin kypärä, joka on tehty ajo – asentoon, aikaa säästyy jopa yli minuutti. Tärkeintä on kuitenkin oikean kokoinen pyörä ja oikea ajoasento.

Juoksussa tossuissakin on toki eroja, mutta triathlonissa oleellista on juoksun taloudellisuus. Mistä päästäänkin omiin treeneihin. Olen nyt jolkotellut tasaisella tiellä lenkkejä ja hyvin kulkee. Vaihtelun vuoksi lähdin harjun mäkiseen maastoon. Syke paukutti kovempaa kuin korvissa jytkyvä basso…

Lehden jutussa oli puute ja selvitin asian. Kävin InBody-kehonkoostumusvaa’alla. ( Jos joku väittää, että peili ei valehtele, niin anorektikko ei ole ainut, jolla vääristyy kuva itsestään.) Vaaka paljasti, että voisin huoletta pudottaa viisi kiloa. 5 kilon pudotus nostaisi omaa VO2max 3,97 ml/kg/min. Mikä tarkoittaa parannusta kehon maksimaaliseen kapasiteettiin käyttää happea rasituksen aikana. Se on suorassa yhteydessä sydämen maksimaaliseen kapasiteettiin kuljettaa verta lihaksistoon. Eli varmasti tehokas tapa parantaa omaa aerobista kuntoa!

Siinä on mahdollisuus myös säästää rahaa muihin hankintoihin, koska ruoka-annoksen pienennys tarkoittaa säästöä ruokamenoissa. Toki tämän tyylinen menetelmä edellyttää ylimääräisiä kiloja, joita tietenkään lehteä lukevilla virtaviivaisilla kestävyysurheilijoilla ei ole. Mutta jos nyt sattuu olemaan mitä pudottaa, niin ensikesään mennessä ehtii karistaa ylimääräiset kilot kannoilta ja jos ei ole kiloja, niin lompakko auki ja vauhtia ostamaan!

Kevyesti kohti ensikesää :)

Mari