Citius, Altius, Fortius


5-vuotias poikamme kysyi viikonloppuna montako yötä on kun olympialaiset alkavat? Aivan ihana kysymys! Aloimme heti laskea öitä. 9-vuotias kysyi mistä olympialaiset tulevat?  Mieheni selitti että ne perustuvat antiikin Kreikassa järjestettäviin olympialaisiin. Samaan aikaan itse jo googlasin (ihan vaan osatakseni selittää pojille enemmän olympialaisten historiasta..) olympialaiset. (Varmaan nämä asiat on joskus koulussa läpi käyty, mutta olin varmaan juuri silloin kipeä…)

Nykyaikaiset olympialaiset on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1896 Ateenassa. Ensimmäisistä kisoista asti jokaisissa olympialaisissa on ollut mukana miekkailu, pyöräily, uinti, voimistelu, ammunta ja yleisurheilu (soutu peruttiin vuonna 1896 huonon sään vuoksi). Vuodesta 1924 kisat on jaettu kesä- ja talviolympialaisiin. Noin kuukausi kisojen jälkeen järjestetään paralympialaiset, jotka ovat kansainväliset vammaisurheilukilpailut.

Olympiarenkaat kuvastavat viittä maailman maanosaa, jotka kokoontuvat eri puolilta maailmaa yhteen olympialaisten ajaksi. Renkaiden kuusi eriväriä edustavat maailman kansoja, sillä vähintään yksi väreistä löytyy kaikkien maailman valtioiden lipuista. Nykyaikaiset olympialaiset jatkavat antiikin perinnettä, tämän vuoksi olympiatuli sytytetään ennen kisoja auringonsäteistä Olympianlehdossa Kreikassa, josta se kuljetetaan kisapaikalle.

Tiesitkö, että Paavo Nurmi (yleisurheilu 1920-1928) on ollut kaikkien aikojen kolmanneksi menestynein urheilija ja 7:ksi eniten mitaleja saavuttanut urheilija? Kaikista nuorin osallistuja on ollut 10-vuotias Dimitrios Lundras (voimistelu, 1896).  Vanhin kilpailija on ollut 72-vuotias Oscar Swahn, (ammunta, 1920).

Vanhimmat kultamitalistit ovat olleet miehissä 64-vuotias Oscar Swahn, Ruotsista (ammunta) ja naisista 54-vuotias Sybil Newall, Iso-Britannia (jousiammunta). Nuorimmat kultamitalistit ovat olleet miehissä 13-vuotias Klaus Zerta (GER, Soutu, 1990) naisissa 13-vuotias Marjorie Gestring  (USA, uimahypyt, 1936).

Urheilijan tie olympialasiin on pitkä. Jotta urheilija tulee valituksi kisaan, hänen tulee täyttää tiettyjä kriteerejä. Täytettyään kriteerit, urheilija pääse keskittymään itse valmistautumiseen. Lähtökohtana on saada olympialaisiin parhaat ja menestyspotentiaalia omaavat urheilijat, jotka ovat kisoissa kauden parhaassa tuloskunnossa. Menestyminen itse kisoissa on monen tekijän summa, jossa kaiken on satuttava kohdalleen.

Citius, altius, fortius (olympialaisten motto nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin) arvoisat urheilijat! Me nautimme tunnelmasta kotikatsomossa ja toivomme kaikille huikeita suorituksia!

-Mari-